Merels

Een van de belangrijkste onderbelichte ontwikkelingen op aarde sinds 1959 is hoe de stedelijke wereld veroverd werd door de merels. Hun opkomst is het overdenken waard omdat de merels zich aanpasten aan hun nieuwe omgeving met behoud van hun zuivere zeden, zonder verderfelijke stadse manieren, zo anders dan de spreeuwen die tot in het holst van de nacht kabaal maken, en zonder gulzig te zwelgen zoals de duiven die patat van tussen de klinkers wegpikken, en erger. Landgenoten, daarom zijn het de merels die ons de weg tonen naar een gloedvolle toekomst. De boodschap van de merels is: blijf jezelf trouw, en ga het hele jaar door met de schemer op stok. De essentie van die wijsheid is vastgelegd in de volgende grafiek:


Terug naar Af


Vogelzanggrafiek Op 1 januari komt zon op om 8:45 (grens van gele zone). Merels beginnen al voor zonsopkomst te kwetteren (driehoeksymbool), om 8:20, ongeveer op het tijdstip van de burgerlijke schemer. Eind februari gaat het kwetteren over in zingen (cirkelsymbool). Eind maart begint de merel een uur vroeger dan normaal te zingen om zijn territorium te veroveren. De grafiek verspringt een uur naar rechts bij het ingaan van de zomertijd.

Het afwijkende driehoeksymbool op 10 mei is een historische observatie van merelzang op de morgen van de Duitse inval in 1940, uit het Geheim Dagboek van Hans Warren. De curieuze afwijking van 40 minuten volgt uit het feit dat Hitler de Middeneuropese Tijd uiteraard niet voor, maar pas een week na de inval aan ons land heeft oplegd.

De grafiek laat bovendien zien dat de kortste dag (21 december) niet op dezelfde dag valt als de laatste zonsopkomst (een week later) en de vroegste zonsondergang (1 week vroeger). Dit wordt verklaard door de verschuiving van het midden van dag in december (de verticale stippellijn). De merels hebben het blijkbaar begrepen.



counter on iweb